Interview mit dem Magazin getmetal.com – Intervju med Torsten Schramm – Sober Truth

SoberPromo (5)-2

När jag hör talas om tysk thrash tänker jag direkt på Kreator. Så jag blev nyfiken på vad Sober Truth kunde vara för band. Skickade iväg en flaskpost för att känna dom på pulsen lite.

Hej! Jag heter Emma och skriver för GetMetal, Sverige. Hur har Ni det?

Hej Emma! Tack för att vi fick chansen till en intervju med dig och Getmetal. Vi har det bra, vi är i en förberedande fas för vårt kommande album. Det är en passion för en musiker att skriva nya låtar, att lägga ner både hjärta och själ i det, mycket jobb men vi har samtidigt kul ihop i bandet. Vi är på väg att gå igenom olika live alternativ. Här i våran camp, som är känd för att alltid ha nånting på gång, så planerar vi nya bra events igen.

För dom som inte känner till Er, kan Ni beskriva vilka Sober Truth är?

Sober Truth är ett thrash, groove metal band, från Cologne området i Bonn. Min roll i bandet är att sjunga, skriva texter och rytmdelen. Låtskrivandet gör vi inom bandet. Dessutom så bokar jag Sobers kommande gig genom mitt mini bolag.

Vilka är dina musikaliska influenser?

Längre tillbaka så lyssnade jag mycket på tysk punkrock och den mer utvecklade musiken ledde mig vidare till alternativ musik och metal.Vid 12 års ålder köpte jag mina första skivor, min första passion var band som Goldene Zitronen, Schliessmuskel och Slime. På det sena 80-talet kom band som Metallica, Faith No More, Anthrax och, även äldre låtar ifrån band som Led Zeppelin och Black Sabbath är min repertoar av musik.

Sober Truth har spelat mer än 180 konserter, det är ganska imponerande. Vilka är Era bästa minnen från spelningarna ni gjort än så länge?

Vi har spelat en massa shower, på små och stora klubbar. Från fem människor längst fram till 600. Varje spelning betyder något speciellt för oss. Vi ger alltid allt vi har, så det blir många intryck och erfarenheter. Det är så många att det inte skulle gå och göra en lista på dom här. Det resulterar i spännande och individuella historier, speciellt från dom som vi träffar igen. Dom bästa minnena är såklart när du som band inser att din musik berör och blir väl mottagen. Om du kan känna det på scen, det fångar publikens själ, det är en mycket bra gåva för ett band som oss.

Vad är det i Tyskland som gör det så thrashvänligt?

Det är en stor skara fans som hyllar heavy metal i Tyskland. Alla divisioner av metal hyllas, och det är många trogna konertfans till denna genre. Scenen i Tyskland är stor och det finns mycket att välja på för att leva ut sin passion.

Varifrån kommer namnet Sober Truth, och vad betyder det?

Vårat bandnamn kommer ifrån flera olika idéer, och detta namn passar oss och våran musik bäst. Vi från Sober Truth inspirererar dig med old school neo thrash metal, kryddad med en stor dos av moderna element. Våran basingrediens är massiva gitarriff, sylvassa baslinjer och en dynamisk sång. Med denna blandning så byggde vi våran egna level i den svårslagna undergrounden.

Är det viktigt att ha en stadig grund att stå på som band?

Vi tycker det! Utan att stå med båda fötterna på marken är faran stor att du går vilse. Utan en ordentlig bas av fans är det ännu svårare att hålla som band. och att etablera sig. Musikbranschen håller likt andra branscher ett högt tempo, som lätt drar åt sig nackdelar. Många bra och talangfulla band som vi, går underground. Där börjar i mitt tycke alltför många band, som sen försvinner direkt, när dom inser hur mycket jobb som ligger bakom ett band som vill framåt. Konsumenten kollar inte igenom och blir bombarderad med många band som är skit.

Vad betyder fansen för Er, och hur håller ni kontakten med dom?

Utan fans – inga konserter, utan fans – ingen musik. Fans är allt för ett band. Dom pushar dig till nya mästerverk och till bra konserter. Dom ger bandet den energi dom behöver för att kunna ta sig vidare, en bit i taget. Kontakten sker via internet. Internet är både bra och dåligt för ett band. Fördelen är att man kan komma i direkt kontakt med fansen nu. Den stora nackdelen är att man slösar bort tid genom att sitta och stirra på skärmen, istället för att lyssna på den musik man älskar.

10434373_489163141231337_617182585271733099_n

På New Slavery World, finns det något speciellt tema vi borde känna till?

Våra låtar handlar om livet! Om existensen i dagens samhälle, med det som är bra och dåligt. Huvudsakligen är det om kärlek, hat och desperation. Det personliga dramat är presenterat i ett kritiskt skede.

När Ni är på turné, hur ser en vanlig dag ut och hinner Ni se nåt av städerna Ni besöker?

En typisk dag i Soberhuset är full av jobb. Vi har våran musikfond, så vi går alla till våra jobb, och i slutet av dagen så repar vi och gör musik ihop. Tyvärr blir det inte mycket tid till sightseeing under turnéen. Vi spenderar mycket tid i bilen och då kan vi se landskapen utanför fönstren. På dagen för en konsert ligger mycket tid på att bygga upp och riva dom tekniska delarna, soundcheck och att överraska våra fans.

När du skriver nytt material, vad kommer först, text eller musik?

När det gäller skrivandet av låtar, finns inga regler. Ibland kommer en idé om en text först och ibland ett gitarriff. Ofta är det en av oss som kommer till repetitionen med en färdig låt som är arrangerad och utarbetad av alla. När alla fyra är nöjda med låten så sätter vi den på vår set list. Vanligtvis brukar texten läggas till i låten i slutet. Vi lämnar vägen öppen för skrivandet av låtar. Allting är möjligt, det är enda sättet vi varierar oss på i vår musik. Resultatet kan definitivt höras.

11182054_10153502836649505_7083101660767865355_n

Vad har Sober Truth för planer i framtiden?

Vi har precis skrivit låtar till vårt kommande album. Planen är att släppa nästa fullängdare i april 2016. Förproduktionen är redan igång och vi använder all tid vi har för vårat nya material. Vi är ett liveband, så vi fortsätter att göra konserter, och nu planerar vi datumen för 2016. Det är några gig kvar i år, dom finns publicerade på våran facebooksida. Kolla gärna in vår nygjorda webbsida, Sober-truth.de.

Har Ni några sista ord till Getmetals läsare?

Vi önskar läsarna av magasinet fortsätter att vara objektiva och lyssna mer på underground. Besök också mindre konserter och stöd band och stå bakom deras musik och annat. Stöd underground genom att köpa deras merch och cd, för dom är oftast så limiterade. Det är något speciellt att äga dom. Vi önskar Er ett avslappnande och hälsosamt 2015. Kolla efter när Sober Truth spelar live. Det är en upplevelse för fans av denna genre. Njut av livet och stå emot krig, och hjälp dina medmänniskor när dom har hamnat i trubbel. Höj metalhornen och sätt på hög musik som du älskar. Vi ses i the pit! Hälsningar ifrån Bonn, Tyskland